Warning: Use of undefined constant _FILE_ - assumed '_FILE_' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bolyarco/www-ikratko/ogrelab/wp-content/plugins/ad-blocker-stats-vip/ad-blocker-stats-vip.php on line 13

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bolyarco/www-ikratko/ogrelab/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 645

Изкарах alpha2 release на Tangra Framework for PHP

Posted / Публикувана 2009-04-02 in category / в категория: Tangra framework for PHP

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bolyarco/www-ikratko/ogrelab/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 645

След два месеца нон-стоп "копане", най-накрая, дойде моментът за пускане на версия alpha2 на Tangra Framework for PHP.

Най-важното в нея е, че инфраструктурата за дистрибуция на модулите вече работи и можете да си ъпгрейдвате сайтовете по много по-лесен и удобен начин. Тази инфраструктура се състои основно от два елемента:

 • tangraframework.net -- в админ панела на сайта е включена Modules release management система, чрез която се публикуват новите версии на модулите. Генерирането на пакетите (zip) става автоматично като сорсовете се вземат от svn repository-то, т.е. най-новите промени са налични. Отделно има функция за генериране на пакет от всички модули за така наречените AIO releases (досега всички releasе-и са AIO (All in one));
 • Tangra Control Center (TCC) -- В него, освен обновяването на информацията за наличните локално модули (което си го имаше и преди) е добавена функционалност за проверка за нови версии онлайн, като има възможност да се добавят неограничен брой module repositories. Към момента, единствено online repository е http://www.tangraframework.net/mods/, но се надявам, че в бъдеще се появат и други. Осигурена е функционалност за download на новите версии и разпакетирането им локално (и съответно добавяне на информацията за тях в TCC).
Другите новости в alpha2 са:

 • TCC -- добавена е възможност за upgrade на модул -- за целта, модулите, които поддържат upgrade трябва да имат добавена функционалност за това в техният инсталатор. За щастие това се оказа доста лесно -- в повечето случаи се налага просто добавяне на db обектите и overwrite на файловете.
 • TCC -- Добавена е възможност за custom uninstallers -- за случаите, когато някой модул има нужда от специална процедура по деинсталиране (т.е. нещо различно от простото изтриване на файловете и db обектите) се дава възможност модула да предостави свой uninstaller class, който да бъде използван за деинсталирането.
 • Tangra Library (TL) -- modules manager е пренаписан почти изцяло. Добавена е поддръжка за категории на модулите, т.е. да се класифицират малко-от-малко, така че новите потребители да могат да се ориентират кое какво е.
 • TL -- modules manager-вече работи само с module.ctrl.xml файлове, поддръжката за стария формат -- module.ctrl е махната.
 • Tangra Modules (TM) -- вече всички модули са само с module.ctrl.xml
 • ТМ -- "броячите" на версии са стартирани. Отсега-нататък всяка нова версия ще си е пускана "както-си-трябва" -- със свой номер, а не както досега в pre-alpha периода -- всичко е 1.0.0 -- ходи се оправяй. Това може да не звучи като кой-знай-какво, но всъщност е много голямо събитие, което показва, че инфрастуктурата за дистрибуция на модули вече е в действие и "сме в бизнеса" :-). Три пъти "Ура"!
 • ТМ -- пусната е версия admin_panel-1.0.3 -- добавена е възможността за upgrade + някои бъгфиксове;
Общо взето това са промените дотук. Какво предстои:
 • написване на Tangra Manual в DocBook формат. Ако случайно някой не е чувал за него -- това е XML "стандарт" за форматиране на документация. Примерно PHP Manual-а e направен точно с използването на DocBook. Ще отнеме между една и три седмици. Единствения проблем, който имам с manul-a, е че така и не намерих XML редактор, който да е наистина удобен за работа с DocBook.
 • TCC -- пускане в действие на управлението на потребителите. Реално погледнато функционалността си е "вътре" -- предоставя се от user_auth_basic модула, но не е enable-ната. Ще отнеме около ден да я подкарам.
 • beta1 release;
 • Две седмици събиране на Feedback и тестване;
 • Поправка на открити бъгове;
 • RC1 release;
 • Пак две седмици събиране на Feedback;
 • Поправка на открити бъгове;
 • Stable 2.0.0 release
Ще се радвам ако се намерят ентусиасти и от България, да свалят и инсталират alpha2 версията и да тестват нещата. Всякакъв feedback ще бъде оценен. Благодаря предварително.
Сега мисля да си взема една Ариана два литра и до края на дена да праскам Civilization 3.
Наздаве! :-)

One Response to “Изкарах alpha2 release на Tangra Framework for PHP”

 1. Ogre's blog » Tangra Manual — вече е онлайн, голЕм зор беше Says:

  […] Тази публикация беше преместена на ново място: Tangra Manual --- вече е онлайн, голЕм зор беше […]