Warning: Use of undefined constant _FILE_ - assumed '_FILE_' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bolyarco/www-ikratko/ogrelab/wp-content/plugins/ad-blocker-stats-vip/ad-blocker-stats-vip.php on line 13

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bolyarco/www-ikratko/ogrelab/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 645

Пуснах Tangra Framework for PHP 2.0.0RC1

Posted / Публикувана 2009-06-04 in category / в категория: Tangra framework for PHP

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bolyarco/www-ikratko/ogrelab/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 645

tangra.jpgПреди малко release-нах Tangra Framework for PHP 2.0.0RC1. Основно има bugfix-ове и няколко нови release-и на модули, най-важният от които е tangra_cms-1.0.1. При него има тоста оправени дребни бъгове и най-важното е, че добавихRSS feed генератор.

Ще изчакам около 2 седмици за bug reports и ако не излезе нещо голямо -- ще release-вам 2.0.0 (stable).

След него се очертават следните неща:

  • да се направи модул за ACL управление на достъпа на потребителите. Това ще е страшна разправия -- не само модул трябва да се направи, ами и да се интегрира в TCC, Admin panel и TangraCMS.
  • Направил съм си списък с идеи за подобрения по TangraCMS, който е бая дълъг -- около 20 точки, но намам намерение да ги подхващам веднага. По-скоро ще е on-demand.
  • Мисля да направя модул за следене на SERP, за да не се налага да разчитам на външни инструменти.
  • Най-накрая идва времето да се направят wizard-и за генериране на форми, DBC обекти, гридове и т.н. в TCC. Реално погледнато това ще е най-големият качествен скок за последните 2 год -- ще даде възможност работата по разработка на даден сайт да се ускори 1,5 -- 2 пъти. Юзерите ще могат да нацъкат какви полета искат за формата и TCC ще генерира всички файлове наготово (с възможност след това да се допълват, разбира се).
  • Module installer има нужда от още работа -- трябва да се добавят проверки за зависимости от PHP extention-и, за PHP версия и някои други дребни неща.

Голямата ми дилема в момента е с какво да се захвана след stable release-a. Иска ми се да си дам малко почивка от framework-а (от core dev) и да направя някой друг мой си проект с използване на tangra-та.

Общо взето имам две идеи между които се чудя:

  • newsletter система -- за последната фирма с която работих бях направил UP2Messenger -- юзерите могат да си импортват мейл листи, да си дефиниран newsletter-и, да си правят издания за тях (from scratch или базирани на template), да ги разпращат, да си гледат статистики и т.н. Получи се доста голям туч (70+ динамични страници, 30-40 db таблици). За съжаление поради честите промени в изискванията към него в процеса на разработка -- получи се малко калпаво и имам огромно желание да напиша подобна система "from scratch". Основните неща, които трябва да се оправят са: да се използва swift mailer вместо phpmailer (зарязан от разработчиците си); да се направи DKIM поддръжка, за да не влизат изпратените мейли толкова често в junk (особено за yahoo i hotmail); да има избор как да се изпращат изображенията -- embeded или linked).
  • система за 3-way (даже n-way) обмяна на линкове. Юзерите да могат да си регват сайтове и да си обменят линкове като системата ще следи дали някой не се тарикати и да маха линковете, ще предлага подходящи сайтове за обмяна и т.н. Единственото ми притеснение е, че google утре могат да кажат : " Вече PageRank няма да е публичен" и целия шит умира… MozRank-a все още не ми се струва достатъчно надежден, за да може да се използва.

Отделно от PHP-то -- мисля малко да се върна към основите и да поразцъкам Java и по-специално Android. Тия няма ли най-накрая да пуснат някой читав android телефон най-накрая, че ми се изчака чакалото вече….

One Response to “Пуснах Tangra Framework for PHP 2.0.0RC1”

  1. Ogre's blog » Пуснах Tangra Framework for PHP 2.0.0RC1 Says:

    […] Тази публикация беше преместена на ново място: Пуснах Tangra Framework for PHP 2.0.0RC1 […]